Ads Top

EİNSTEİN İKİZLER PARADOKSU


Özel görelilik kuramına göre zaman mutlak değildir yani farklı gözlemciler için farklı hızlarda akmaktadır. İkizler paradoksu da bu düşünce ile ilişkilendirilen bir deneydir. İkizler paradoksu özel görelilik kuramı ile çözülebilir. 2 ikiz kardeşten birinin Dünya’da kaldığını diğerinin ise uzay gemisi ile uzaya gönderildiğini düşünelim. Zaman uzay gemisi ile seyahat eden kardeş için daha yavaş akacak ve geri döndüğünde kardeşini kendisinden çok daha yaşlanmış bir şekilde bulacaktır.

Uzaya gönderilen ikizin adi Mark Dünya’da kalanı ismi ise Tom olsun. Mark'ı ışık hızının yüzde 90’ı hızında uzay aracıyla uzaya gönderelim.  Uzaya gönderdiğimiz Mark'ın saati dünya saatinin yalnızca %44'ü hızında ilerlemiş olacaktır.  Yani Dünya'da geçen her 100 saniyede Mark için sadece 44 saniye geçmiş olacak. Sonuç olarak Mark ikiz kardeşi Tom'a göre daha az yaslanmış olacak. Peki Mark'ın seyahat ettiği uzay aracının hızını biraz daha arttırsaydık. Örneğin uzay aracını ışık hızının yüzde 99 u bir hızla gönderseydik o zaman ne olurdu?  Böyle bir durumda Mark'ın saati Dünya saatinin yalnızca %14 ü hızında işler.  Yani Mark bu hızla 7 yıl seyahat ederse döndüğünde ikiz kardeşi Tom'u 50 yıl yaslanmış olarak bulacaktır. 

Işık hızının %99.9 u bir hızla seyahat edilirse böyle bir durumda Mark'ın saati Tom'un saatinin yalnızca  %4.5 hızında işler.  Ve Mark 5 yıl sonra geri döndüğünde ikiz kardeşi Tom'u 110 yıl yaslanmış olarak bulacaktır. 


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.